6. 8. 2009

Kudy se ubíraly mé kroky


Zobrazit místo Senegal 2009 na větší mapě

Jak můžete vidět na této mapě, Senegal jsem objela celý a ten zážitek stál rozhodně za to.
K jednotlivým zastávkám:

Dakar
První a poslední místo, které jsem v Senegalu navštívila a lépe jsem si vybrat nemohla. Dakar je mix světů a kultur. Kdo chce může tam žít podobně jako v Evropě, kdo chce může žít typickým životem senegalce.
Dakar není nic úchvatného. Jen spousta lidí, aut a hluku. Na seznámení s Afrikou je to ideální místo, protože dává člověku možnost vidět kolem sebe ještě věci, které zná. Sice ho zaskočí věci jako žebrající děti, obchodníci pronásledující člověka všude a nabízející cokoli, mešity vytrubující Aláh Akbar v naprosto nekřesťanskou hodinu (dobrý dvojsmysl), otřesná městská hromadná doprava a další africké speciality. V restauraci se však ještě nají normálním příborem z normálního talíře, nikdo na něj nepokřikuje jen proto, že jste běloch.
Pro delší pobyt je však tohle město k zešílení. Bydlela jsem v jedné z lepších čtvrtí, ale i tam byla hladina hluku naprosto otřesná- ačkoli spím se špunty v uších v Dakaru jsem se celou noc budila kvůli rámusu. Dopravní situace ve městě je katastrofální, všude jsou kolony aut, z nichž by většina neprošla technickou kontrolou ani na balkáně, takže vzduch bývá velice často nedýchatelný. A zdejší příliš velká koncentrace senegalců také nebývá nic co by člověk snažící se žít v klidu potřeboval.
-----------------------------------------------------------------------------
Oblast Casamance

Z Dakaru jsem se vydala lodí směrem do Casamance- oblasti ze Senegalu nejznámější, hlavně díky zdejším častým nepokojům. Někteří průvodci pobyt zde nedoporučují a četla jsem i cosi o minových polích. Pravdou však je, že Casamance je nejkrásnější oblast Senegalu a rozhodně by byla škoda ji vynechat.
Nevýhodou Casamance je neustálé vlhko a horké noci plné moskytů. Spát bez moskytiéry by byla téměř sebevražda. Člověk je neskutečně pokousaný ikdyž se chrání jak může. Tato oblast patří k těm nejrizikovějším co se malárie týče a ne všechna antimalarika zde fungují, proto je nutné dávat co největší pozor, snažit se zamezit bodnutí, užívat antimalarika a mít připravenou i první pomoc v případě propuknutí nemoci.
V této oblasti je také dobré dát pozor na vodu a pít vodu buď filtrovanou či lépe balenou (ta co teče v kohoutcích nechutná dobře, sice má být bezpečná, ale přesto může člověku z jiného prostředí způsobit pěknou paseku v břiše).
Boje v Casamance ustaly již před více než třemi lety, respektive již tři roky se nebojuje, ale situace není stále pokládána za vyřešenou. Jako cestovatelé však nic nepocítíte a jediná nepříjemnost jsou velice časté kontroly na silnicích, které často zahrnují detailní prohlídky všech zavazadel a prošacování. Ale dá se to přežít:-)

Ziguinchore
Největší město v Casamance. Připadalo mi strašně špinavé, ale bylo to tím, že to bylo mé první opravdové senegalské město. Nedá se říct, že by mě jakkoli zaujalo či nadchlo. Jediné z čeho jsem byla unešena bylo jídlo, které se tu prodávalo na trhu. Kromě obvyklého manga, madu a arašídů tam prodávali pytlíky s kešu a spoustu krevet. Tak dobré kešu oříšky a za takovou cenu už asi nikdy jíst nebudu.

Afiniam
Malá, ale nádherná vesnička plná palem,hliněných chýší, milých lidí, mangovníků a máty. Rozhodně jedno z nejkrásnějších míst. Pokud bych se někdy chtěla vrátit do Senegalu jela bych tam.
Pokud ji ovšem chce člověk navštívit musí delší dobu plout bludištěm mangrovového porostu. K tomuto účelu skvěle poslouží pirogue- jeden ze symbolů Senegalu- barevná dřevěná loďka- nejlépe řízený některým z domorodých průvodců.

Carabane
Nádherný ostrov u ústí řeky. Mimo turistickou sezonu nádherně tiché klidné místo, mé druhé nejoblíbenější. Lidé zde jsou velice přátelští. Ostrov sice není úplně nejideálnější místo k životu, protože se na něj musí vše dovážet a kromě kokosových palem a baobabů na něm nic neroste. Místo má podivnou historii ve které se mísí francouzský kolonialismus, křesťanství a islám.Islám zůstal, po francouzích a misionářích zbyly jen napůl zřícené domy, kostel a hřbitov.

Cap- Skirring
Největší turistické letovisko v Casamance i mimo sezonu plné nejrůznějších obchodníčků, kteří dokáží člověku docela zkazit den. Cap-Skirring ale má co nabídnout a to především nádherné bílé pláže a skvělé koupání, také úžasné jídlo. V rybářské vesničce jsme narazili na chlápka, který měl ve své boudě cosi jako restauraci a každý den nám připravil čerstvě ulovenou rybu dle našeho výběru a jednou jsme měli i langustu, když k tomu připočítám i skvělá manga a papáje stane se z Cap-Skirringu místo kde se v Senegalu najíte nejlépe.Ale asi to chce mít štěstí. A my jsme ho opravdu měli.

--------------------------------------------------------------------------------------
Oblast Kedougou

Jihovýchod Senegalu je plný lesů a skal a je to taktéž oblast, kterou stojí za to navštívit.
Domorodci zde bydlí v malých, kulatých, hliněných chýších a často jsou to animisté. Bohužel z této oblasti mám spíše nepříjemné zkušenosti z kontaktu s nimi. Pokud v jsou v Africe běloši viděni jako dojné krávy na peníze, v okolí Kedougou to platí dvojnásob. Neustále po nás chtěl někdo peníze za to, že jsme vstoupili na jejich území, kdekdo se vydával za náčelníka vesnice pod záminkou aby z nás dostali peníze. Třešničkou na dortu bylo, když jsme byli obdarováni neznámým ovocem, díky kterému jsme měli celou noc halucinace.
Špatné zkušenosti s obyvateli však vyvažuje krásná příroda. Skály zde jsou ukrutně vysoké a neustálé vedro nečiní výstup na ně zrovna snadnou procházkou, přesto stojí za to na ně vylézt a rozhlédnout se. Před očima se vám rozevře nádherný výhled na jinak plochou krajinu.

Konec první části:-)

3 komentářů:

Míša B: řekl(a)...

Super, super, hend bych tam taky jela... a rozhlídla ze z těch skal:)

Manželka řekl(a)...

Úctyhodné cestování. A děkuju za tip, vidím, že Kedougou radši vynechám. :)))

Klára řekl(a)...

čekala jsem příběh plný dobrodružství a zatím to zní jako návštěva ráje:)