10. 10. 2009

Slaná černá finská zvrácenost

Co je to???

Je to malé
Je to černé
Je to sladké
Je to slané.
Je to gumové.
Má to obvykle tvar kosočtverce.
Je to divné.
Je to zvrácené.
Vyrábí se to reakcí amoniaku s kyselinou chlorovodíkovou.
Finové to milují.
Všichni ostatní to nedokáží pozřít.
Právě jsem toho snědla 170g naposezení.

Co je to???



Ano jsou to SALMIAKKI!

Kdyby mi někdo před měsícem řekl, že budu schopna sníst bez sebezapření více než jeden kousek téhle specialitky, řekla bych mu že je blázen. Jak to, ale bývá: Odříkaného chleba největším dílem. Salmiakki mi začalo chutnat. Vážně, nekecám, nehraju si na hrdinku. Je to tak. Asi mi už Finsko vlezlo na mozek a z mozku na chuťové buňky. Před pár týdny bych přísahala, že mi takovej odpornej humus nemůže nikdy chutnat. Vedla jsem debaty s každým finem, kterého jsem potkala, jestli má salmiakki rád a jestli není šílenec. A jak jsem dopadla! Sníst celý balíček salmiakki během pár hodin- to je hrůza!

Pro nezasvěcené čtenáře- Salmiakki jsou finské slané "bonbóny" s chloridem amonným (triviální název této sloučeniny je salmiak- odtud ten název) a příchutí lékořice.
Na obalu v kolonce složení stojí: cukr, glukózový sirup, modifikovaný škrob,voda, želatina, chlorid amonný, lékořicový extrakt a barva.Osobně si myslím, že tam do toho přidávají ještě nějaké opiáty, protože jinak není možné aby jich všichni konzumovaly takové množství. Když jdete do finského obchodu s potravinami samotné salmiakki zabírají minimálně jeden regál a prosakují ještě do dalších- je tu salmiakki čokoláda (která vypadá fakt strašně), salmiakki zmrzlina, salmiakki sušenky a hlavně salmiakki vodka atd. Zdá se, že Finové prostě musí salmiakki nacpat do všeho.

Popsat jak přesně salmiakki chutnají, to se nedá. Možná jedině když si vezmete pendrek a sůl a cukr a sníte to dohromady. Ale přesto to nebude ono. Jestli někdo bude chtít salmiakki ochutnat a neplánuje návštěvu severu, tak ať počká do ledna a je můj kamarád.

Stejně nechápu jak mi to může vlastně chutnat.









1 komentářů:

Karoliina řekl(a)...

Hehe, tak u mě tenhle proces proběhl naprosto opačně :) Přijela jsem do Finska jako totální fanoušek salmiakki, ale po několika málo měsících jsem zjistila, že už ani tu vodku do sebe nenacpu. A když mi pak domácí přinesla salmiakki nanuk, první, co mě napadlo, bylo, jak se ho zbavit tak, aby ho nepoznali :)
Takže máš celkem štěstí, že ti to nakonec chutná :)